468 ad

Adezivi din citrice, fara hidrocarburi?

Gepostet von am Mai 14, 2012 in Adezivi, Etansanti | Keine Kommentare

Adezivi din citrice, fara  hidrocarburi?

Industria materialelor plastice si adezivilor este mereu in cautare de surse de materii prime alternative, pentru ca in  viitor sa nu mai depinda de hidrocarburi care devin tot mai scumpe si mai rare.

Prof. Dr. Rolf Mülhaupt de la Centrul de Cercetare a Materialelor din Freiburg (FMF) si Institutul de Chimie Macromoleculara din cadrul Universitatii Freiburg, impreuna cu colegul sau Moritz Bähr, a facilitat accesul catre materiale plastice noi, bazate pe ingrediente biodegradabile provenite din  produse naturale, lamai verzi si oxigen, precum si din  dioxid de carbon.

Cercetatorii au reusit pentru prima data sa transpuna intr-un proces, oxid de lamaie verde cu dioxid de carbon, fara sa utilizeze solventi. In aceasta reactie, dioxidul de carbon a format o legatura chimica in oxidul de lamaie verde. Dicarbonatul de lamai verzi astfel rezultat, este fluid si  poate fi  intarit cu amine.
Pentru prima data, cercetatorii au introdus pentru intarirea aminelor, amidoamine din acid citric in proportii masurate obtinute in Freiburg, care sunt derivate, de asemenea, din citrice.
In perioada de intarire, au rezultat materiale din poliuretan. Spre deosebire de materialele din poliretan conventionale, pentru producerea acestora din urma nu sunt necesare produse intermediare toxice. Proprietatile materialelor pot sa varieze mult. In cadrul acestui proces nu sunt utilizate nici substante toxice, nici substante nocive pentru mediul inconjurator si nu rezulta produse secundare. In plus, spre deosebire de alte  materiale plastice biodegradabile, nu exista concurenta cu productia de alimente. Coaja de portocala se foloseste in cantitati mari ca produs rezidual, in  producerea sucului de portocala si poate fi usor separata prin extractie. De exemplu, materialele pot fi folosite in fabricarea ornamentelor utilizate in interiorul si exteriorul autoturismelor si pentru un nou tip de spuma folosita la izolarea termica, dar si pentru sisteme noi de acoperire si adezivi bazate pe bio-sisteme.

Aceasta cercetare a fost realizata in Centrul de Cercetare a Materialelor din Freiburg (FMF) in colaborare cu inginerii de la Volkswagen.

Mai multe informatii despre adezivi gasiti pe: www.adhaesion.com

 

Leave a Reply

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert *

Du kannst folgende HTML-Tags benutzen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>